Kai Lintunen Yhteiskunta on vielä meidän

Politiikan ”kriiseistä” akuutin terroriuhkan todelliseen kriisiin

Helsingin Temppeliaukion kirkkoon kohdistui viikonloppuna mittava poliisioperaatio terroriuhan takia. Operaatio oli niin laaja ja näkyvä, että valveutuneen kansalaisen silmissä terroriuhka on mitä ilmeisimmin ollut todellinen ja akuutti. Poliisin mukaan kirkko oli ”selkeä kohde”.

Modernissa Suomessa ei ehkä koskaan ole käyty lähempänä julkista terroriväkivaltaa. Sitä vasten on erikoista, miten hiljainen mediakenttä on tapahtumista ollut – tai suostunut olemaan. Erilaisista politiikan ”kriiseistä” sitä vastoin on kirjoiteltu enemmänkin.

Kansalaisten rauhoittelu ei riitä

Terrorismin ja sen uhkan luonteeseen kuuluu yleinen shokkivaikutus. Akuutin fyysisen turvallisuustarpeen lisäksi ihmisillä on myös tarve käsitellä tuntemiaan terroripelkoja yhteisöllisesti, ja vaatia turvallisuusviranomaisilta ja lainsäätäjiltä perusteltuja vastauksia turvallisuustoimenpiteiden riittävyydestä.

Ensin poliisi tiedotti operaation liittyvän rikollisen etsintään. Myöhemmin lausunto muutettiin terroristisen teon valmisteluun viittaavaksi. Nyt poliisi tiedotti, ettei välitöntä vaaraa kansalaisille ole. Kuitenkin mahdollinen terroriepäilty - jos tällainen henkilö tai henkilöt on identifioitu - on edelleen pakosalla.

Lausuntojen perusteella on selvää, että turvallisuusviranomaisilla on ainakin selkeä tiedotusstrategia, joka perustuu lähinnä kansalaisten rauhoitteluun.

Kuitenkin vielä tärkeämpää olisi tietää, että turvallisuusviranomaisilla on myös toimivat tavat terrorististen rikosten torjumiseksi.

Suomi tarvitsee terrorismirikosten kuuman linjan

Lontoon, Tukholman ja Pietarin pohjois-eurooppalaisten terrori-iskujen jälkeen on kysyttävä, onko naapurimaiden kollegoitaan valtuuksiltaan ja työkaluiltaan huomattavasti rajoittuneemmilla suomalaisilla turvallisuusviranomaisilla todella riittävät edellytykset estää näitä jo lähtökohdiltaan erittäin vaikeasti torjuttavissa olevia rikoksia.

Temppeliaukion kirkon uhka oli ilmeisesti ilmoitettu poliisille rikosilmoituksella. Rikosilmoitukset tehdään lähtökohtaisesti rikoksista, jotka eivät vaadi välittömiä toimenpiteitä poliisilta. Rikosilmoitus ei siten voi olla tapa ilmoittaa välittömästä terroriuhkasta.

Suomessa poliisi käytössä on myös sähköinen nettivinkki. Vinkkejä tarkistetaan virka-aikana klo 8-16, eli tämäkään väline ei sovellu välittömän terroriuhan ilmoittamiseen.

Jäljelle jää yleinen hätänumero 112. Poliisi arvioi hätäilmoituksen luotettavuutta mm. ilmoituksen tekijään kohdistuvien tietojen perusteella. On vaikea kuvitella, että myöskään hätänumeron kautta olisi ajoissa saatavilla tietoja terrorismirikoksen valmistelusta ainakaan sellaisten henkilöiden toimesta, jotka ovat rikoksen valmistelijaa lähellä.

Mielestäni on selvää, että Suomi tarvitsee viimeistään nyt terrorismirikosten kuuman linjan, johon voi itsensä anonymisoiden eli henkilötietoja antamatta ilmoittaa terroririkosten uhkasta. Tämä madaltaisi ilmoituskynnystä ja nopeuttaisi reagointiaikaa. Myös poliisin toimintavaltuuksia tällaisissa epäselvän uhkan tilanteessa on syytä tarkistaa.

Turvallisuustyö on kesken

Samaan aikaan median on herättävä käsittelemään laajemmin viranomaisten toimintamahdollisuuksia ja terrorismin pelkoa ja sen hallintaa.

Vaikeneminen lähinnä vain voimistaa terrorin pelkoa. On absurdia lukea lehdistä politiikan ”kriiseistä” samaan aikaan, kun päällä on akuutin terroriuhkan kriisi. Suomalaiseen parlamentarismiin tuskin kohdistuu puoluekentän muutoksista sellaista uhkaa kuin suomalaisen yhteiskunnan perusturvallisuuteen juuri nyt.

Suomesta puuttuvat edelleen mm. tiedustelulait, joiden perusteella turvallisuusviranomaisilla olisi mahdollisuus kuunnella terroriuhkaan liittyvää nettiliikennettä.

Temppeliaukion tapahtumien jälkeen on kysyttävä, kuinka hereillä suomalainen yhteiskunta todella on akuuttiin terroriuhkaan, jota enää emme voi paeta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Herää kysymys, miksi hallitus ei toimi tehokkaammin lainsäädännön muuttamiseksi niin, että viranomaisillamme olisi yhtä hyvät valmiudet tedusteluun kuin muissakin EU-maissa.

Käyttäjän kailintunen kuva
Kai Lintunen

Niin herää. Päähuomio näyttää valitettavasti olevan muualla.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Politiikkana näyttää olevan: "Ei pidä antaa pelolle valtaa".

Käyttäjän kailintunen kuva
Kai Lintunen Vastaus kommenttiin #3

Pikemminkin toimintalinjana on 'pelkoa ei ole, kun siitä ei puhuta'. Se ei valitettavasti toimi.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #4

OK. Ilmaistiinpa asia kummalla tavalla tahansa, se on vastuuton linja.

Käyttäjän kailintunen kuva
Kai Lintunen Vastaus kommenttiin #5

Samaa mieltä. Kaikki haluavat turvallisen yhteiskunnan, eli jarrutuslinja tässä asiassa tuntuu kovin oudolta politiikalta.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #6
Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Aamulehti kuvaa eilistä autoiskua moskeijaan Lontoossa viharikokseksi kun aiemmat muslimien tekemä terrori-iskut olivat yksittäistapauksia joita piti oppia sietämään eikä saanut antaa pelolle valtaa. Kertoo ettei poliitikoilla ole mitään mielenkiintoa estää tulevia iskuja.

Käyttäjän kailintunen kuva
Kai Lintunen

May hävisi vaalit osin poliisin resurssien leikkaamisen takia. Kuvittelisi mielenkiintoa siis löytyvän.

Maijaliisa Hiekkanen

Hyvä Kai Lintunen!

Aloituksesi oli oikein hyvä. Fiksua ja filmaattista nuoruuden ideologiaa! Osin sinisilmäistä uskoa, illuusiota siitä, että tämä maailma olisi parempi mitä se on. . .

Jos sallit sanoa, - nuoruus on idealismin aikaa, elämä opettaa realismiin. Paras status on: Ei pessimisti, ei utopisti - vaan realisti!

Kun on katsellut ja arvioinut yli 50 vuotta Arkadianmäenkin aatteita, ja edelleen puuttuvia "keisarin vaatteita..." niin alkaa illuusiot olla käsitelty. Lupaukset ja kansan pettämiset.

Mutta kyyniseksi saati katkeraksi kitisijäksi ei VIISAUS opeta. Päin vastoin. Pitää erottaa jyvät akanoista, erottaa metsää puilta, ja muistaa ettei yksittäiset puunkonkelot edusta "koko metsää".

Siis - suhteellisuustajua?

Mitä toivomaasi statukseen, ettei Suomi olisi terroristinen paikka - siihen historiallisetkin muistutukset opettavat:
- Kaikkea voi tapahtua - kaikille - kaikkialla. Ei sisäministeri, ei poliisit eivät kukaan voi väkivaltaa täysin ehkäistä? Valitettavasti niin on. Kukaan ei voi taata edes itselleen, mitään, totaalista turvaa?

Suomi ei ole mikään globaali "lintukoto". Valitettavasti!! Väkivallan aatteet ja aseet eivät tunne eivätkä kunnioita rajoja. Eivätkä ihmisarvoa.

Mutta - tsemppiä niille kauniille toiveille, elämässä?

Jos - ja kun - elämä saattaa riisua kaikki lehdet puista, koettaa repiä "ihmisarvon" ja - oikeudetkin perin juurin - silloin ajattelee, kirjoittaa ja katsoo asioita eri tavalla! Kun "oikeusvaltio" ja "hyvinvointiyhteiskunta" tarjoaa jollekulle kaikkea sitä, mitä itse olen joutunut pakkopullan tyyliin kohtaamaan - - - silloin nuoruuden idealismi muuttuu praktiseksi realismiksi, on vain erilaisia faktoja, näytettyjä ja todistettuja. Ei teorioita, ei kuvitelmia. Se on tämä:
Maailmassa on paljon pahuutta, ja vain hippunen oikeutta ja hyvyyttä!

Kaikkea hyvää itsellesi ja perheellesi!

Maijaliisa Hiekkanen
Isomummi jo. . .

Käyttäjän kailintunen kuva
Kai Lintunen

Kiitos kommenteista. Nykymuotoinen terrorismi ohittaa hyvinvointivaltion "turvaverkot". Siksi kyse on pitkälti turvallisuusviranomaisten toimintakyvystä. Niin kauan kuin on selviä puutteita toimintavalmiuksissa, tämä työ on pahasti kesken. Realismia ennen kaikkea, sanoisin.

Toimituksen poiminnat