Kai Lintunen Yhteiskunta on vielä meidän

Kyllä kaksikielisille kouluille

Espoon valtuustossa käytiin 20.10.2014 mielenkiintoinen keskustelu kaksikielisten koulujen perustamismahdollisuuksista. Alla valtuustopuheenvuoroni.

--

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut,

Juristikin ”ilahtuu” siitä laintulkinnan tiukkapipoisuudesta, jota saadussa (kaksikielisen koulun perustamismahdollisuuksiin nuivasti suhtautuvassa) selvityksessä on esitetty. Kuitenkin selvityksessä viitattu perusopetuslain 10§ ei ota mitään kantaa siihen, voidaanko opetus koululaisille järjestää kaksikielisenä suomeksi ja ruotsiksi.

Perusopetuslain 10§:n kohta, joka edellyttää että vieras opetuskieli ei vaaranna oppilaan mahdollisuuksia seurata opetusta, koskee vain muita kuin kansalliskieliä, eikä siis viittaa suomen- ja ruotsinkieleen lainkaan. Toisin sanoen, selvityksessä todetut lakiperusteet kielteiselle suhtautumiselle kaksikielisiin kouluihin ovat tältä osin vääriä.

Se, joka on edellä mainitusta eri mieltä, joutuu tulkitsemaan esimerkiksi Suomen perustuslain 51§:ää, jonka mukaan eduskuntatyössä käytetään suomea tai ruotsia – siis sama sanavalinta ”tai” kuin perusopetuslain 10§:ssä, jonka mukaan opetuskieli on joko suomi tai ruotsi. Kuka kertoisi kansanedustajille, että heidän on tällä perusteella valittava joko suomenkielinen tai ruotsinkielinen eduskunnan työkieli, mutta ei molempia? Ei kukaan eikä tätä myöskään ole tarkoitettu, kuten ei ole perusopetuslaissakaan.

Perustuslain 17§:n mukaan Suomen kansalliskielet ovat suomi ja ruotsi, inte finska eller svenska. Juristina olisinkin siis pikemmin sitä mieltä, että kaksikielinen koulu on juuri se standardi, joka ajaa perustuslaissa ilmaistua kaksikielisyystavoitetta parhaiten. Miksi saadussa selvityksessä ei ole pohdittu tätä seikkaa?

Valtuutettu Stig Kankkonen (RKP) oli aiemmin tänään vaatimassa, että HUS:n hoitajilla tulisi olla riittävä sekä suomen että ruotsin kielen taito, eli käytännössä ammatillinen kaksikielisyys. Kysyn, miten ihmeessä aiomme toteuttaa tällaisia tavoitteita ja ihanteita, ellemme ole valmiita laittamaan pystyyn edes kaksikielisiä kouluja? Pitäisikö kaksikieliseksi tulla jotenkin salaa, mutta Suomen koululaitos ei sitä saisi tukea?

Arvoisat valtuutetut, hukkaamme valtavia resursseja, taitoja ja mahdollisuuksia niin lapsiltamme kuin kaupungilta, mikäli emme ole valmiita viemään heitä aidosti kansainväliseen ja monikieliseen ympäristöön. Tarvitsemme asennemuutoksen! Aloittaa voisi siis ihan omista lähikouluistamme ja omista lapsistamme.

Tässä katse kohdistuu meidän kaikkien erilaisiin ennakkoluuloihin, mutta erityisesti Svenska rum –lautakunnan selvitykseenkin sisältyviin varsin negatiivisten lausuntojen suuntaan. Kun Svenska rum -lautakunta puhuu kouluverkostojen erillisestä kehittämisestä itsenäisin kielellisin perustein, tarkoittaa tämä käytännössä sitä, että mitään todellista tarkoitusta suomen- ja ruotsinkielisen kouluverkon yhteiselle kehittämiselle ei lautakunnasta näytä löytyvän.

Pyydän, katsokaa tulevaisuuteen.

Kiitos.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Selitystä sille miksi suomessa ei edelleenkään ruotsia puhu kuin 5% väestöstä,jos sitäkään ja vähenemään päin.Viime vuosisadalta olevista käytännöistä huolimatta.Suomessa on ihmisiä joiden tuttava,perhe,asuinympäristö,suvut jne.eivät kukaan puhu ruotsia,eivätkä edes tunne ketään ruotsinkielisiä.Tämä EI tule muuttumaan SILTI kokoomus ja kumpp.pakolla kuitenkin halusivat ruotsinkielen jo ala asteen alkuluokilta asti.

Kielikylpyynkään ei ole mahdollisuutta ollut kuin muutamissa kunnissa/kaupugeissa.Helsingissä jopa pulaa ollut lapsista ruotsinkielen kielikylpyyn ja osassa maata sinne ei ole päässyt suomenkielisten lapset,vaikka se on nimenomaan tarkoitettu lapsille joiden äidinkieli ei ole ruotsi.

Eli seli,seli miten näin onkaan päässyt käymään,vaikka sata vuotta yli on pakolla taottu ruotsia päähän?

Mitään tarvetta näille vähemmistökielille ei maailmalla ole,kuten ruotsi ja suomi.Ruotsia kuulemma opetetaankin "väärin" suomalaiskouluissa.Ne murteet joita on Suomessakin eri paikakunnilla ei osata niitäkään.Saamenkielen opetuksesta on karsittu jatkuvasti,on sentään ainoa alkuperäiskansa koko eun alueella.Kielipesä toiminta on karsimisien kohde eikä älähdä yksikään pääkaupunki seudun poliitikko.

Stubb ja kumpp.ovatkin ruotsinkielisiä jo syntymästään,eli oma lehmä ojassa ja vaikutuksista ja tarpeesta viis,venäjänkielen opetuskin olisi tärkeämpää,kuten muut kieletkin joihin perheet itse tietävät tarpeensa,lastensa ja oman perheen tulevaisuudessa.

Käyttäjän kailintunen kuva
Kai Lintunen

Pointti onkin juuri se, että kaksikielisten koulujen myötä loppuu se ruotsinkielen "pakolla päähän takominen", kuten niin kielikuvarikkaasti asian ilmaisit. Opetellaan sitä toista kotimaista mieluummin yhdessä eläen (koulujen pihaleikkejä, kaveripiiriä ym. myöten) kuin koulukirjoista väkisin pänttäämällä. Järkevää, eikö?

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

"... kaksikielinen koulu on juuri se standardi, joka ajaa perustuslaissa ilmaistua kaksikielisyystavoitetta parhaiten ..."

Mitä kirjoittaja tarkoittaa täsmällisesti ottaen perustuslain ilmaisemalla kaksikielisyystavoitteella?

Tämä olisi mielenkiintoista tietää.

Käyttäjän kailintunen kuva
Kai Lintunen

On mielestäni todettu jo siinä perustuslain 17§:ssä: kansalliskielet ovat suomi JA ruotsi, inte finska ELLER svenska. Pikemminkin kaksikielisten koulujen vastustajilla on todistustaakka valintansa perustuslainmukaisuudesta.

Matias Härkönen

Ruotsinkieliset ei tahdo sekoittaa pentujansa suomenkielesten kanssa kouluun. Tämä on sitä pahinta rasismia suomessa ja piilotetaan kielikysymysten alle.

Käyttäjän kailintunen kuva
Kai Lintunen

Syy taitaa pikemminkin ruotsinkielisten näkökulmasta olla siinä, että pelätään oman kielen ja kulttuurin häviämistä ainakin pidemmällä aikavälillä, mikäli kielimuureja ei ole.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Eiköhän tämä puheenvuorosi ja tänne sen tuomisesi ollut aivan selkeä vitsi. Sinähän tiedät realiteetit politiikassa etkö vain.

Ruotsinkieliset valtavan rikkaat säätiöt rahoittavat Kokoomusta ja ovat jopa hoitaneet sen velkoja. Kokoomus/Samlingspartiet on kaksikielinen puolue, jossa varsinaista valtaa pitävät ruotsinkielen kannattajat kuten Kimmo Sasi.

Kokoomuksen puoluekokouksessa oli äsken käydä todella paha kömmi, kun lopussa nuorten ehdotus ruotsinkielisten eduista oltiin valmiita poistamaan ja siitä tehtiinkin päätös. Puheenjohtaja Jyrki Katainen hätääntyi miljoonien eurojen tulojen vuoksi ja ilmoitti diktatuurimaisesti, että tehtyä päätöstä ei panna toimeen.

Espoossa eli/eller i Esbo ruotsinkielisten valta on paljon laajempi kuin heidän osuutensa väestössä tahi valtuustossa. Esimerkiksi koulutoimessa on ilmoitettu, että kaksikieliset koulut eivät voi olla saman katon alla. Eli kaksikielisiä koulurakennuksia ei voi olla ollenkaan. Eihän sitä tiedä, vaikka suomenkieliseltä puolelta tarttuisi joku hirveä kielipöpö ylivertaiseen ruotsinkieleen.

Käyttäjän kailintunen kuva
Kai Lintunen

Jotkut tyytyvät nykytilaan politiikan "realiteetteihin" vetoamalla, ja toiset ovat politiikassa muuttaakseen asioita paremmiksi.

Kielimuurien rakentaminen on globalisoituvassa maailmassa täysin eilispäivän politiikkaa. Suomi hukkaa valtavia potentiaalisia resursseja elämällä menneisyydessä ja asettamalla keinotekoisia esteitä aidosti kaksikieliselle Suomelle. Onko meillä ja tulevaisuudessa lapsillamme tällaiseen varaa?

Ymmärrän hyvin ruotsinkielisten huolen kielellisestä asemastaan siirryttäessä kaksikielisiin kouluihin. Enemmän näen tämän kuitenkin mahdollisuutena myös ruotsinkielisille viedä eteenpäin nimenomaan juuri kaksikielistä eikä kielimuureilla jaettua Suomea.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

#8. Totta on, mutta kerropa tuo Esbon ruåtsinkielisille niin huomaat, että yhtäkkiä aivan mukava ihminen muuttuu eikä kuule yhtään mitään saati ymmärrä. Käännynnäiset esimerkiksi uskonnossa tahi kieliasioissa ovat kaikkein pahimpia. Yksi viime mainituista on tämä Päivi Storgårds.

Käyttäjän kailintunen kuva
Kai Lintunen

Ehkä tässä asiassa RKP ja perussuomalaiset löytävät toisensa :)

Toimituksen poiminnat