Kai Lintunen Yhteiskunta on vielä meidän

Järjellä vai tunteella?

  • Kuka on sinun ehdokkaasi Kokoomuksen uudeksi puheenjohtajaksi? Kuva Helsingin puheenjohtajatentistä 2.6.2014.
    Kuka on sinun ehdokkaasi Kokoomuksen uudeksi puheenjohtajaksi? Kuva Helsingin puheenjohtajatentistä 2.6.2014.

Kokoomuksen puheenjohtajaehdokkaita kaupataan kuin käytettyä autoa. Yhtä ehdokasta myydään mutkatiet jo nähneenä, vakaana järkiostoksena, toista mediaan ja naapuriinkin vetoavana kansainvälisenä katseidenkerääjänä, ja kolmatta suorana ja rehtinä naisehdokkaana.

Oli myyntipaketti millainen tahansa, jokaisella ehdokkaalla on myös oma koulutuksen ja työhistorian perusteella todennettava sisällöllinen vahvuusalueensa. Yksi tietää elinkeinopolitiikasta ja juridiikasta, toinen kansainvälisestä politiikasta ja kolmas sosiaali- ja terveyspuolesta. Osaaminen oman sektorin ulkopuolella onkin sitten vähäisempää, myös kiinnostamattomuuteen on joskus viitattu.

Suomella on kolme isoa haastetta, joihin tulevan pääministerin on otettava pikaisesti kantaa. Ensimmäinen on talouspolitiikka. Kukaan ehdokkaista ei ole toiminut valtiovarainministerinä eikä muutoinkaan koulutuksensa tai tehtäviensä kautta juurikaan tunne kansantalouden tai rahatalouden kokonaislogiikkaa. On puhuttu uudesta noususta, mutta mitään perustavanlaatuisia Suomi Oy:n ansaintalogiikan muutosskenaarioita ei ole kuultu.

Sen sijaan talouspallo on heitetty pitkälle yrityselämän tontille. Valtio lähinnä odottelee talouselämän rakenteellista muutosta, vaikka se voisi ottaa itse aktiivisen roolin pienentämällä verorasitusta, kohdentamalla panoksia tulevaisuuden aloihin, puuttumalla työelämän jäykkyyksiin, suuntaamalla koulutusresursseja uudelleen ja osoittamalla itse rohkeutta ja aloitteellisuutta uusien toimintatapojen käyttöönottamiseksi esimerkiksi tietotekniikkaan satsaamalla. Onko Suomella globaaliin kilpailuun sovitettua elinkeinopolitiikkaa ja mikä on sen suunta?

Toinen suuri haaste on Suomen turvallisuuspolitiikka. Kenelläkään ehdokkaista ei ole syvällistä esimerkiksi puolustusministerinä hankittua tietoa Suomen itsenäisen puolustuksen uskottavuudesta nopeasti muuttuvassa turvallisuusympäristössä. Puolustusliitto NATO:on ehdokkaat suhtautuvat suopeasti puolueen peruslinjausten mukaisesti, yksi kandidaatti jopa super-suopeasti. Mitään realistista tiekarttaa NATO-maaliin pääsemiseksi ei kuitenkaan ole esitetty.

Suomalaisesta keskustelusta on lähes tyystin unohtunut, että myös Ruotsi on saatava NATO-kelkan kyytiin. Ruotsi tarvitaan, jotta koko Pohjola toimii yhtenä vahvana logistisena alueena suhteessa puolustusliiton raja-alueisiin niin Suomen kuin Baltian osalta. Suomen intomielinen vieminen NATO:on ilman Ruotsia ei välttämättä olisi sotilaallisesti tai turvallisuuspoliittisesti viisasta.

Kolmas suuri haaste on sisäpoliittinen johtajuus. Hallitus on tehnyt linjaavia päätöksiä rakenteellisista uudistuksista niin kunta- kuin sosiaali- ja terveyspuolella, mutta käytännön toteutusta odotellaan edelleen. Kuka ehdokkaista pystyy parhaiten turvaamaan päätösten realisoimisen tilanteessa, jossa uusi pelikaveri valtiovarainministeriössä haluaa repiä auki osan linjauksistakin? Kuka vie SOTE-ratkaisun täytäntöön ja käytäntöön?

On puhuttu uuden johtajuuden tarpeesta. Jos johtajuuden muutostarvetta todella on, eikö se itse asiassa ole hieman yllättävääkin kritiikkiä Kataisen ajan puoluejohtajuutta kohtaan? Vahvistusta jonkinlaiselle johtajuuskapinalle näyttäisi tulevan myös erään europarlamentista pudonneen konkaripoliitikon viimeaikaisista kirjoituksista.

Vai onko johtajuuskritiikissä enemmänkin kyse yhden ehdokkaan aseman kontraamisesta toiseen, jonka oletetaan haluavan ottaa tiukemmat ohjakset niin Kokoomuksen kuin Suomen peräsimessä? Näin vaikka koko Suomi on viime vuodet huutanut kurkku käheänä juuri vahvemman hallituksen ja asiat loppuun asti vievän johtajuuden perään.

Eräs median kanssa hyvin toimeentuleva puheenjohtajaehdokas kysyy, kenen johdolla Kokoomus voittaa tulevat vaalit? Itse toivoisin, että vaalit voittaa sellainen pääministeri, joka ansaitsee niin kansan kuin median kunnioituksen ja laajan tuen konkreettisilla teoillaan Suomi-laivan pelastamiseksi. Nyt olisi tekojen aika.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Aivan ehdottomasti nimitys on tehtävä kuten minä olen asian ajatellut eli sekä järjellä että tunteella. Uuden puheenjohtajan tulee olla Paula Risikko! Eläköön Paula!

Toimituksen poiminnat